Didim Turizm Derneği(DİTUR) Yaza Merhaba Kokteyli ve “Aydın’ın tarihi yerleri, Milet Yarımadası Görünümleri” adlı resim sergisi düzenledi.

Dernek binasında gerçekleşen kokteyle Didim Kaymakamı Dr. Mustafa Yiğit, Garnizon Komutanı Albay Ali Saçan, İlçe Jandarmanı Mustafa Gani Solak, İlçe Emniyet Müdürü Yunus Dinç, DİTUR Başkanı Mustafa Şentürk, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Umut Tuncer, kamu kurum amirleri, siyasi parti, Oda ve STK temsilcileri, bazı belediye meclis üyeleri, çok sayıda turizm temsilcisi katıldı.
“Giriş maliyetlerinin artması iç turizmi de olumsuz etkiledi”
Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk, kokteyl öncesi açılış konuşması yaptı. Şentürk konuşmasında; Hepimizin bildiği gibi pandemi nedeniyle özellikle turizm sektörü zor bir dönemden geçti. Ancak Aydın ve Didim turizmcileri olarak Kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, özellikle sağlık çalışanlarının özveri ve gayreti ile bu dönemi iyi yönetip daha az hasarla atlattığımızı düşünüyorum. Pandemi bitti bitiyor derken yanı başımızda Rusya-Ukrayna savaşı patlak verdi. Bu savaş ülkemiz turizmini olumsuz etkiledi. Bizler sektör olarak bu ve benzeri krizlere alışkınız.
Biraz önce belirttiğim dayanışma, işbirliği ve sektörümüzün dinamizmi sayesinde bu krizde en az hasarla atlatacağımızı düşünüyor ve umuyorum. Pandeminin getirdiği ekonomik sıkıntılar ve giriş maliyetlerinin artması iç turizmi de olumsuz etkiledi.

Turizm çok paydaşlı bir sistem ve bu sistemin içerisinde konaklama en önemli unsur. Gerek pandemi gerek Rusya-Ukrayna krizi, gerek enerji ve gıda maliyetlerinin aşırı artması, turizmcileri zorda bırakmıştır.
Bakanlığımızdan turizmcilerin bu bahsettiğim sıkıntılar ile bahsetmesi konusunda destek ve nefes aldırıcı çalışmalar beklemekteyiz. Bildiğimiz üzere Didim özelinde turizmi besleyen ana damar İngiltere, Avrupa ülkeleri, balkanlar ve yurtdışında yaşayan soydaşlarımız. Bu ülkelere yenilerini eklemek ve sunulan hizmette çeşitliliği arttırmamız gerekmektedir. Buna örnek olarak sağlık,spor, din gibi alternatif turizm çeşitlerini sayabiliriz. Yine yeni bir alan olarak menderes deltası turizmini de ekleyebiliriz.
“Müzik yayınının gece saat 01:00’e kadar uzatıldı”
Geçtiğimiz haftalarda eğlence sektörü ile yaptığımız istişare neticesinde müzik yayını ile ilgili taleplerimizi iletmiştik. Bu hafta içerisinde yeni bir düzenleme yapılıp müzik yayınının gece saat 01:00 e kadar uzatılması karar verildi Ancak ses kirliliğini engelleyici kurallar hala geçerlidir. Yine 15 Mayıs tarihi itibariyle turizm bölgelerinde inşaat yasağının başladığını bilginize sunuyorum.
Ayrıca kayıt dışı kiralık evlerle ilgili kaymakamlık, maliye, jandarma, polis ve belediye ile işbirliğine gidilmiş, önleyici çalışmalar yapılmıştır. Kayıt dışı kiralık ev sayısının otel sayısını geçtiği tahmin edilmektedir. Bu konuda duyarlılığın artması, alınan duyumların ilgili kolluk kuvvetlerine bildirilmesi önem arz etmektedir. 2022 yaz sezonunun bütün turizmciler için verimli geçmesini, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün; Yurtta sulh, Cihanda Sulh; vizyonu çerçevesinde Didimimizin bir Dünya barış kenti olmasını temenni ediyor, Hepinize Saygılarımı sunuyorum…”ifadelerini kullandı.

“2022 yılı içinde 2 milyon turist bandını geçeceğiz”
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü M. Umut Tuncer ise konuşmasında; “Pandeminin etkisiyle  çok zor günler geçirdik. 2019 yılında Türkiye 52 buçuk milyon turist ağırlarken, Aydın 1 milyon 600 bin turist ağırladı. Dünyadaki tüm turizm ülkeleri arasında en çok ziyaret edilen 6. Ülke sırasında yer aldık. Türkiye’de turizmde şampiyonlar ligi oyuncusu. Dünyadaki turizm ülkeleri içerisinde en büyük pastayı alan, en güçlü konumda olan ülkelerin en önde gelenlerinden biridir. Pandemi döneminde turizme çok önemli konuları armağan ettik ve Dünya bu konseptleri modelledi. Aydın turizmi 2019 yılında 1 milyon 600 bin turist ağırlarken, 2021 yılından 1 milyon 700 bin turist ağırladı. Tüm Dünya’daki turizm şehirleri 2019 istatistiğini yakalayamadı. Biz, Aydın’da eşi benzeri olmayan bir başarının altına imza attık. 2022 yılı içinde 2 milyon turist bandını geçeceğimize tüm kalbimizle inanıyoruz. Yeni sezonun tüm paydaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından sergilenen dans gösterisi herkesi büyüledi. Etkinlik, “Aydın’ın tarihi yerleri, Milet Yarımadası Görünümleri” sergisinin gezilmesiyle sona erdi.