Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türkiye Felsefe Kurumu, Söke Yavuz Selim Anadolu Lisesi, Söke Tarih Araştırmaları ve Kültür Değerlerini Koruma Derneği ortak çalışmasıyla, “İlk Meşale Taşıyıcıları Milet Okulu” etkinliği düzenlendi.

Düzenlenen etkinliğe Didim İlçe Kaymakamı Dr. Mustafa Yiğit, Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer, Didim Turizm Derneği Başkanı Mustafa Şentürk, Söke Yavuz Selim Anadolu Lisesi idarecileri ve öğrencileri, Söke Tarih Araştırmaları ve Kültür Değerlerini Koruma Derneği yöneticileri ve üyeleri, Didim Felsefe Topluluğu üyeleri, ve felsefeseverler katıldı.
Etkinlik, Milet Antik Kenti içerisinde bulunan amfi tiyatroda başladı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Söke Yavuz Selim Anadolu Lisesi Okul Müdürü Cahit Başaran, “İnsanlık tarihi boyunca kendi hikayesini kendi üretmiş, üretim biçimiyle ve ilişkileriyle ortaya koymuştur. İnsanlık üreterek var olabilmiş, güç kazanmış ve bilgi birikimini gelecek nesillere aktarmıştır. Her dönem kendine özgü gelişim araçlarıyla tarih sahnesinde yer alırken, birikimini gelecek nesillere aktarmıştır. Bizler bugün bu coğrafyada kurulan, tarihin ilk felsefe okulu olarak kabul edilen üstlendiği misyonla tarihi yapı taşları iz bırakan Milet felsefe okulu ve orada yetişen filozofları öğrencilerimize tanıtmak amacıyla böyle bir etkinlik yaptık.” dedi.
Proje yürütücülerinden olan Prof Dr. Fatma Neval Genç, Milet’in tarihi ve proje hakkında bilgilendirme yaptı.

“Etkinliği milat olarak kabul ediyorum”
Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer ise yaptığı konuşmada; “Bir bilim insanı olarak, bilimin yönetsel vizyonu pusulası olduğuna yürekten inanıyorum. Bilim ve felsefe ilişkisi içerisinde çok kıymetli bir etkinlikte buluştuk. Bilim felsefeden beslenip, kaynağını felsefeden alır. Aralarında kilit bir ilişki vardır. Bilim felsefe üzerine çok kıymetli akademik ekibimizle söyleşiler yapacağız. Aydınımızda eşsiz bir doğaya harika bir denize ve iklime sahibiz. Alternatif ve tamamlayıcı turizmin eşsiz olanaklarına sahibiz. Çok güçlü bir kültür mirasımız var. Milet okulu da bu kültür mirasının önemli ögelerinde biri. Milet’i, turizmin önemli bir enstrümanı olarak konumlandırmak açısında bu etkinliği milat olarak kabul ediyorum.
Konuşmaların ardından Söke Yavuz Selim Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan “Thales ve arkadaşları mangalda” isimli piyes gösterisi sergilendi.
Etkinlik, Milet’te bulunan kervansaray içerisinde devam etti. Konuşmacılar, Prof Dr. Harun Tepe, Doç. Dr. Aysun Gür, Doç. Dr. Berfin Kart, Doç. Dr. İskender Özkan, Doç. Dr. Murat Çekilmez tarafından katılımcılara söyleşi yapıldı.